SPLEEN.

 
Spleen, literalment vol dir melsa en català.

La melsa és un òrgan de forma ovoide situada simètrica del fetge al costat esquerre i té funcions bàsicament hematològiques. Aquesta funció no té res a veure amb el sentit que li va donar Baudelaire.
Ell es referia a una atmosfera melancòlica que envaïa els hereus burgesos del final de segle XIX, afectats directa o indirectament per l'epidèmia de tuberculosi a Europa, batejada durant aquest període com la pesta blanca, "mal de viure" o "mal du siècle", on es mitificava la malaltia i fins i tot es creia que el seu patiment provocava "raptes" de creativitat o eufòria més intensos a mesura que la malaltia avançava, fins al punt de produir-se una fase final de creativitat i bellesa supremes just abans de la mort.

Bé això era la teoria, és probable que l'Spleen estimulés el geni creatiu, especialment i potser si s'hi barrejava el sexe i l'absenta.

En aquests moments de pandèmia mundial per covid, i salvant les distàncies i les enormes diferències, la condició de tristesa, d'angoixa, melancolia i aprensió que experimenten milers de persones un cop superada la malaltia a conseqüència de la Pandèmia, pot formar part de l'ampli espectre de símptomes multiorgànics que configuren la denominada síndrome Post-Covid o Long Covid.

Estic segur que aquest present de mascaretes, hidroalcohòlic, distancia, restricció social, i por, no ha afavorit ni el clima de romanticisme, ni esclat creatiu similar al segle XIX.
Les terribles conseqüències econòmiques i sanitàries actuals no estimulen ni l'art ni la psicodèlia i si en canvi els antidepressius. Les estadístiques ho diuen.


Comentaris

  1. Tant l'arrel com la baldufa de la imatge, estan fent el mateix joc d'equilibris que fem nosaltres en aquest moment!

    ResponElimina
  2. Al Dr. Morera li dec la resta de la meva curta vida. ( tinc 80) El meu agraiment per la seva saviesa.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada