PETITS INDICIS.

Ho repeteixo sovint, en 50 anys ha canviat moltíssim la pràctica de la Medicina, s’han fet grans avenços en tots els camps i especialment en les probes diagnòstiques d’imatge, amb un desenvolupament espectacular.
Això son molt bones noticies, els tractaments de cardiologia, d’oncologia, de cirurgia.... son incomparablement superiors respecta als que es feien antigament.
Potser estem “punxant“ en Medicina Preventiva, l’aspecte més simple d’altre banda.
Avui mateix autoritats sanitàries catalanes estan avisant sobre l’increment de l’hàbit alcohòlic i els seus perills. 
Un suplement recent d’economia d’un diari, dimensionava les inversions en l’àrea de la Tecnologia i Salut. Modificacions genètiques controlades, teixits 3D, immunoteràpia aplicada a oncologia, i tantes altres innovacions... 
En un futur, la interpretació automatitzada de la lectura de la retina podria prevenir malalties cardiovasculars i el gegant Google inverteix en el Sant Grial de la longevitat.
Jo encara he viscut l’època dels “petits indicis”, de l’ull clínic, quant qualsevol pista podia ser clau en el diagnòstic.


Un casament de poble, tothom alegre, àpat llarg, potser orquestra, sobtadament un convidat per part del nubi cau a terra, suat, amb dolor intens a la panxa i quant l’aixequen, rellisca i el tenen que dur en braços, les cames no li responen.
Urgències del Valle d’Hebron, totes les probes que li fan son força normals: tensió arterial, electrocardiograma, hematòcrit del 48 %... 
El pacient aparentment ja s’ha recuperat.
Ingressa  al llit 4 de l’habitació 4. 
Les tensions arterial tendeixen a ser altes, sobrepès, panxa tova.
-"¿Cómo se encuentra?"-
-"Bien, la verdad que muy bien. ¡Qué susto tuve ayer!"-
-"Cuando tuvo el dolor de barriga y se medio desmayó, la familia dijo que perdió fuerza en las piernas. ¿Seguro?"-
-"Y tan seguro, las piernas no me obedecían, me quedé sin fuerza. Suerte que aquello no duro ni cinco minutos."-
-"¿Se las notaba?"-
-"Quizá un poco acorchadas"-
-¿Y ahora?"-
-"Bien, acabo de ir al lavabo, y camino normal."-
-¿No se le escapó la orina cuando cayó?"-
-"No, no."-

Li miro els polsos del peus, de les artèries pèdies: normals, simètrics.
-"Em podeu portar un esfignomanòmetre?"- , li dic als residents.
Li prenc la pressió a les cames: normal
Polsos femorals, també normals.
Li rasco els peus : Babinsky negatius
Reflexes a les cames, normals.
La simptomatologia que havia presentat el pacient era difícil de catalogar: mal de panxa intens, claudicació transitòria de les cames, exploració normal a l’ingrés....
A l’endemà rebo l’analítica. Criden l’atenció dos petits detalls: l’hematòcrit havia baixat del 48% al 38% i la bilirubina indirecta estava elevada, a 2.5 mg
-"¿El color de las heces es normal?"-
-"Si, normal."-

La bilirubina indirecta tot i que pot augmentar per malalties del fetge també es pot produir si hi ha un hematoma, per la seva reabsorció, o be per destrucció de glòbuls rojos. Uf!
Era un cas difícil, amb 2 manifestacions curioses, però eren petits indicis que em van fer sospitar una Dissecció Aòrtica.
Vaig dir que li fessin una aortografia urgent,  i es va confirmar el diagnòstic.
El malalt tenia una Dissecció Aòrtica, i al afectar-li transitòriament  branques aòrtiques medul·lars, li havia produït una paraparèsia reversible.
Com també hi havia hematoma, li va baixar l’hematòcrit, i la reabsorció del mateix va alterar l’analítica hepàtica.
El malalt va evolucionar favorablement .
La Dissecció Aòrtica  passa quan hi ha un esquinçament a la paret interior de l'aorta, que fa que la sang flueixi entre les capes de les seves parets, separant-les en una falsa via i la llum verdadera, i alterant tots els vasos que surten de les seves 2 llums en trajecte aleatori.
Per explicar-ho millor: quant et poses l’americana, i s’ha fet una fissura a la seda del forro, el braç es fica per aquest fals passadís, i si forces cap avall, la ma torna a recuperar la llum bona de la màniga i s’ha solucionat el problema (en pacients no és tant fàcil).
Avui en dia, quan un malalt va a urgències amb dolor intens i sospita de dissecció, se li fa un TAC toraco-abdominal amb contrast i amb uns segons és fa el diagnòstic.

La bilirubina indirecta augmentada a 2.5 per una dissecció d’aorta no ho trobes enlloc. Si ho busques al Pubmed no hi és. 
Però, “Se non è vero, è ben trovato”.
Els petits detalls, els petits indicis

Comentaris