BRITISH MUSEUM.

Al darrer número de febrer de la revista medica "Blue Journal", que és el nom curt per anomenar la revista "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine", n'hi ha un article que reconeix indiscutiblement que el tabac produeix a més de l'emfisema, Fibrosi Pulmonar, sobretot en els fumadors d'edat avançada.
Aquesta relació ja fa anys que se sospitava, malgrat que els pneumòlegs hem estat excessivament cautes i no ho hem reconegut obertament fins ara. Aquesta "prudència" es va donar, tot i que la fisiologia respiratòria estava ja molt avançada als seixanta, i que l'anatomia patològica de les intervencions pulmonars i les troballes a les necròpsies ho més que insinuaven, als setanta.
Fins i tot el Dr Frank H.Netter, metge i artista-anatomista americà universalment reconegut, en els seus dibuixos hiperrealistes del volum de Malalties Respiratòries, també dels anys setanta, en donava pistes.
Òbviament el tabac no és l'única etiologia de la Fibrosi Pulmonar, ja que mutacions genètiques, altres exposicions ambientals, i malalties autoimmunes, també en són causa.
Haurà arribat el moment que tant les normatives sanitàries, com també la legislació vigent siguin més i més rigoroses per evitar els efectes nefasts del tabac, fins a un futur desitjable on l’abolició del tabac sigui possible.
Sobre la Fibrosi Pulmonar tampoc els textos mencionen la seva antiguitat.

Londres sempre és una ciutat interessant de passejar. 
Assistir a una òpera al Coven Garden o veure un Vermeer a la National Gallery un plaer, i acostar-se al barri de Bloomsbury una mena de melancòlic record d'aquest grup literari.
Ah, i descobrir el British Museum i entrar-hi: trobarem un gran espai dedicat a l'art antic egipci, i a les galeries del segon pis contemplarem una magnífica col·lecció de 140 mòmies i els seus taüts.
En una d'elles, podem veure una etiqueta amb el diagnòstic de Fibrosi Pulmonar, signat per H. Spencer, autor de vàries edicions d'anatomia patològica de pulmó. 
Jo encaro conservo la del 72.

Seria exagerat dir: "m'exalta el nou i m'enamora el vell"?

Comentaris

  1. ni la FP mni el enfisema son especificos de nada. Son fases finalrd de la respuesta a neumotoxicos prefrentemente por via inhalatoria y conviven y se oculta
    n el uno a la otra y vcvs.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada