BOLONYA I EL DIA MUNDIAL DEL PULMÓ.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asinelli_Bolonia_02.jpg
Aquest “pont” l’hem aprofitat per anar a Bolonya i de passada a Ferrara. 
Ciutats històriques de l’Emília Romanya, menys conegudes que d’altres com Roma, Florència o Venècia. Ambdues tenen belleses pròpies i úniques. 
Bolonya té a més a més el mèrit intel·lectual d’haver sigut el bressol de la primera Universitat Europea, l’any 1088,  fet de gran valor, sobretot ara que estem en perill de desintegració a Europa.

Al Palau de l'Archiginnasio de Bolonya, vaig visitar la seva fantàstica Biblioteca amb més de 35.000 llibres, molts d'ells incunables,  i també vaig entrar al "Teatro Anatómico", una sala dedicada a l’estudi de l’anatomia humana amb forma d’amfiteatre,  prou a prop de les aules d’humanitats.

Més de 40  kilòmetres de carrers porticats amb sostres pintats i calçades de marbres i mosaics. Places per tot arreu, la Piazza Maggiore impactant, meravelloses esglésies, com la catedral dedicada a Sant Petroni, o l’església de San Stéfano entre d’altres..., tot plegat una gran concentració de bellesa.

La Via de la Independència, (la via principal), les làpides a la Piazza  Maggiore recordant als “Partigiani Antifacisti caiguts”  i els “tortellini” grocs visibles als aparadors, ens mantenien la nostàlgia de Catalunya.

L’atzar ha fet, segons la meva convicció determinista, que aquest matí hagi visitat dues pacients, mare i filla, naturals de Bolonya....

Avui, 25 de Setembre, és el Dia Mundial del Pulmó acordat per la FIRS. 

Jo sempre amb esperit pagès, com igualadí que sóc, del Dia de Rams en dèiem el dia de beneir els palmons, i amb el misticisme laic de la meva visió del conjunt de San Stefano, proposaria que el dia Mundial del pulmó fós el dia de beneir els palmons.

Els pagesos també deien: ha mort d’una malura del palmó

Comentaris