VAPORS, 4 de Desembre 2013.

Avui: 5 decessos, 450 afectats.
Són notícies alarmants de l'epidèmia a USA de les conseqüències de la moda del vapeig, amb nicotina, o amb cànnabis, o amb una barreja d'addictius.
Hi ha moltes incògnites.
Més freqüentment es presenta com una forma de pneumònia, però en altres casos s'ha presentat com un distress, o una pneumònia oliosa, o una pneumònia organitzada, o una pneumònia eosinofílica aguda.
És degut a una marca, o a diverses?
Què ha causat la malaltia és la incògnita, que les autoritats sanitàries intenten resoldre contrarellotge, però el més probable és que sigui una combinació de diferents substàncies químiques inhalades.

Ja fa temps que les tabaqueres en el permanent rearmament del seu negoci il·legítim, que no il·legal, exploren les noves fórmules de nicotinitzar la població.
Tot i que a USA el cigarret electrònic no està autoritzat fins als 18 anys, la realitat és que han fet l'impossible per fomentar l'addicció, sobretot entre la joventut nord-americana, adornant-ho, per fer el vapeig més atractiu, amb el suggerent glamur dels broquets i dels vapors de les cigarretes de les estrelles del cinema dels anys cinquanta. Es parla d'un 20% d'adolescents nord-americans enganxats.

Es veia venir?
Sens dubte. Estem parlant de la inhalació de diverses substàncies químiques, que a més d'inútils, no han estat ni provades ni testades. Inadmissible al segle XXI!

El col·lectiu mèdic n'hem sigut còmplices? 
Si, ja que hem acceptat la insinuació de què podia ser un mètode útil per a la deshabituació tabàquica. S'han dissenyat assajos clínics per investigar-ho, i no totes les societats científiques han sigut prou contundents en rebutjar aquest nou dribling de les tabaqueres.
No vull ser malpensat, pot ser casualitat, però fins i tot un famós estudi sobre MPOC (COPD) duia el mateix nom que una de les primeres marques de vaporitzadors, coincidint amb el boom d'aquest dispositiu a començaments del XXI.
Amb l'afegit de vapeig de cànnabis, han ampliat molt el negoci.


No m’agrada auto citar-me, però les greus complicacions respiratòries que ara estan apareixen, jo les vaig predir, i així ho vaig expressar en una entrevista a “La Contra” de “La Vanguardia”, que em vam fer a finals del 2013, l’excel·lent periodista Victor Amela:
fragment entrevista Victor Amela a La Contra de la La Vanguardia

Diuen que les hemeroteques les carrega el diable....  Però no sempre.

Comentaris

  1. Cuanta sabiduría Dr.morera!mil gracias por enviarme sus anecdotaris síempre tan interesantes y de tanta sabiduría de su especialidad. Salutacions cordials la mare de la Patrícia, que, pobreta va cayendo en picado!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada