LA MALALTIA I LES SEVES METÀFORES.

Començaments dels setanta, Hospital Vall d’Hebron, havia ingressat una malalta d'uns 40 anys per un vessament pleural, amb febre lleu i mínim dolor al costat dret del tòrax al respirar i també per una pèrdua de pes lleugera.
Es va procedir a una analítica i extracció de líquid de la pleura que amb la radiografia ja es veia que era abundant. 
Vàrem obtenir un líquid hemorràgic, que en diem “d’aigua de rentar carn”. Això ens va fer mala espina.
Dos dies després rebíem el resultats de que l’anàlisi microscòpic del líquid pleural demostrava l’existència de cèl·lules canceroses.
Com que la palpació de les mames era normal, vam optar per un estudi de l'estómac que va palesar que tenia un càncer gàstric i que s'havia disseminat a la pleura. Un mal pronòstic als anys setanta.
Donat que la mare de la pacient era encara jove, uns 60 anys, vàrem decidir comunicar-li primer a ella la mala noticia.
-"Sra.., lo sentimos mucho, le tenemos que comunicar que la enfermedad de la pleura de su hija es un cáncer."-

La mare va fer una estranya ganyota que intentava amagar una mena de somriure.
-"Ay, menos mal, temia que lo de mi hija fuera una tuberculosis!"-

Silenci. Al menys d'un minut. Després van continuar les dures explicacions.

Aquest cas no l’he pogut oblidar.
Mare i filla procedien de Galicia, on després dels anys 39 tenien les taxes més altes de tuberculosi i s'estigmatitzava a les famílies tant per la contagiositat com pel seu mal pronòstic. De fet aquesta estigmatització existia a tot arreu, però per descomptat a les zones rurals era més evident. 

Als anys setanta ja curàvem sobradament la tuberculosi, que d’altre banda cada cop era menys freqüent, a diferencia del càncer que no curavem i la incidència s’enfilava, però encara persistia la por i el rebuig per part de la societat rural a la malaltia . 

Quant vaig llegir "La Malaltia i les Seves Metàfores" de Susan Sontag, una mica més tard de la publicació (1978), vaig evocar l'escena de la mare.
Susan Sontag, nascuda al 1933, sociòloga, filòsofa, escriptora, guionista, i polemista, publica al 1978 aquest llibre, després d'haver sofert una neoplàsia de mama i haver estat tractada.
Reflexiona sobre la percepció del propi malalt sobre la malaltia i com ho percep la societat, referint-se preferentment a la tuberculosi i al càncer. 
Mes tard en va publicar una seqüela sobre "Les Metàfores del Sida"
Llibre molt interessant per a llegir-lo els metges joves, o estudiants, fa entendre perfectament l’expressió: "De teves a meves”

La meteorologia anuncia fred, neu i mal temps. Estem segurs que la primavera arribarà el 21 de Març? M'agradaria.

Comentaris