PRENDRE PARTIT.

Fa poc vaig anar a veure al Teatre Goya, l'obra “Prendre Partit” interpretada pel Pou, una gran actuació, final amb catarsi. És l'interrogatori a l'Alemanya post-nazi, a un gran director d'orquestra, Furtwangler, un del més grans de la història. L’interrogatori fou degut a que havia sigut prou covard per no negar-se a acceptar el càrrec de Director de l'Orquestra de Berlin, en el període de Hitler. La seva defensa és que mai n'havia fet apologia i que havia ajudat a fugir a col·legues seus jueus. Es tant difícil jutjar, en situacions límits!

Carl Jung, un dels grans del psicoanàlisi, amb centenars de "believers" a la psicologia actual, amic i rival de Freud a la vegada, més que intrigat pels fenòmens paranormals, contradictori però enciclopèdic, també va ser acusat de col·laboracionista, malgrat que era descendent de jueus. Jung es va justificar, afirmant que havia arribat a ser l'agent 844 de la CIA incorporat pel mateix Foster Dulles.
Ah, però la medicina no es neutra.
Wegener, patòleg alemany, que va descriure la malaltia de Wegener, degut a haver sigut col·laboracionista amb Hitler, en una editorial relativament recent a la revista Thorax es demanava que mai mes se'l cités, que exclusivament es parlés de vasculitis granulomatosa.
Però un dels casos amb més repercussió a la terminologia mèdica
Pneumològica: Les cèl·lules Clara, descrites pel patòleg alemany del mateix nom, cèl·lules de la paret bronquiolar, i amb funció exquisidament coneguda i que durant anys s'havien abreviat com cèl·lules Cl. Van ser descobertes i estudiades amb víctimes del camps de concentració, de víctimes jueves.
La millor solució que hi va trobar la comunitat medica, entre elles una carta a l'European Respiratory Journal, és dir-ne cèl·lules Club, Cl.
Doncs efectivament, la medicina, la pneumologia no és neutra. Menys encara que no la música o el psicoanàlisi. I aleshores, es té que prendre partit.

Ara, els pneumòlegs joves es preguntaran, per què cèl·lules club? I de quin club?
Potser en podríem dir cèl·lules Barça que és més que un club.

Comentaris