ESCURÇÓ.

Quantes vegades s'ha dit: aquest gos s'assembla al seu amo! 
Es repeteix, moltes vegades sense que es precisi en que consisteix la semblança. En general s'assumeix que és similitud de caràcter, ja que fora difícil assemblar-se físicament, en les orelles o en el morro...
Però la ciència popular sempre ho ha acceptat.

Ja fa anys, posem a començaments dels 80, a Urgències, molt de tant en tant assistíem a individus que havien sofert una mossegada de serp, al bosc. Nosaltres, no érem experts en aquest tema i sempre recorríem a l'ajut d'un zoòleg expert en ofidis del parc zoològic de Barcelona. Que ho sàpiga, mai cobrava pel seu assessorament i de fet estava orgullós d'ajudar-nos. I tenia disponibilitat per a que se'l requerís de nit, cosa que havia passat mes d'una vegada. 
Per les característiques de la dentegada, el lloc geogràfic on havia passat i la descripció de l'accidentat, el zoòleg en deduïa el tipus de serp i ens proposava conducta i fins i tot, ens proporcionava  sèrums específics de la farmàcia del Parc. Un 10 de col·laborador.
Un dia que jo estava de guàrdia, va acudir un ferit, que havia aconseguit "caçar" la serp i la duia dins un flascó transparent. Vàrem cridar el "nostre" home. Va acudir va mirar la ferida, i després, amb parsimònia, va agafar el flascó i va mirar-lo fixament.
La serp es va posar erecte i es varen mirar fit a fit. Aleshores ho vaig veure clar. Ambdós eren idèntics, home i ofidi.

-"Si, efectivament és un escurçó"-, va dir. 
-"Es una mossegada perillosa. Ara mateix telefono per a que ràpidament enviïn el sèrum adequat."-

Comentaris